Wycena aktywów i pasywów w pracy dyplomowej – jak poprawnie ująć zagadnienie?

Tutaj możecie porozmawiać o swoich pracach magisterskich z zakresu rachunkowości.

Moderator: Aneta

pisanie
Site Admin
Kontakt:

Wycena aktywów i pasywów w pracy dyplomowej – jak poprawnie ująć zagadnienie?

Post autor: pisanie »

Pisząc pracę z rachunkowości, wielu studentów ma problem z właściwym przedstawieniem metod wyceny aktywów i pasywów. Warto omówić, jakie standardy rachunkowości należy uwzględnić, jak odnieść się do przepisów ustawy o rachunkowości i w jaki sposób przedstawić praktyczne przykłady w części empirycznej pracy.
Monika
Kontakt:

Re: Wycena aktywów i pasywów w pracy dyplomowej – jak poprawnie ująć zagadnienie?

Post autor: Monika »

Piszę pracę licencjacką z rachunkowości i jednym z głównych zagadnień, które musiałam omówić, jest wycena aktywów i pasywów. Na początku wydawało mi się to dość proste, ale kiedy zaczęłam analizować konkretne przypadki, okazało się, że wymaga to dużej precyzji i znajomości przepisów.

W części teoretycznej oparłam się głównie na ustawie o rachunkowości oraz krajowych standardach rachunkowości, szczególnie przy wycenie środków trwałych i należności. Trudniejsze było przełożenie tego na praktykę, bo w części empirycznej analizuję dane z rzeczywistego przedsiębiorstwa i musiałam zwrócić uwagę na to, jakie metody wyceny stosuje ono w swojej polityce rachunkowości.

Najwięcej czasu zajęło mi opracowanie tabel z porównaniem wartości bilansowych i rynkowych – chciałam pokazać, jak różne podejścia wpływają na obraz sytuacji finansowej firmy. Mimo że temat okazał się bardziej złożony, niż zakładałam, cieszę się, że go wybrałam, bo pozwolił mi lepiej zrozumieć praktyczne znaczenie zasad rachunkowości.
ODPOWIEDZ